15 Ιανουαρίου 2014

Ο μάγος Αφαιρετώλ

Στο κεφάλαιο 04.28. Αφαίρεση με αφαιρετέο μικρό αριθμό γνωρίσαμε το μάγο Αφαιρετώλ!

ΑΦΑΙΡΕΤΩΛ1Ο Αφαιρετώλ είναι ένας σοφός μάγος! Γιατί είναι σοφός; Διαβάστε την ιστορία του και θα μάθετε...

Όταν έδινε μερικά υλικά στη φίλη του την Προσθετώλ για να φτιάξει μαγικά ξόρκια  δυσκολευόταν να υπολογίσει πόσα υλικά του έμεναν και πολλές φορές δεν είχε όσα χρειαζόταν για να κάνει τα δικά του ξόρκια. Επίσης, κουραζόταν πολύ όταν έπρεπε να μετράει ξανά από την αρχή ένα-ένα τα υλικά για να δει πόσα του έχουν μείνει. Έτσι μια μέρα σκέφτηκε κάτι "μαγικό" για να λύσει αυτό το πρόβλημα! Ανακάλυψε ένα τρόπο που τον βοηθούσε πολύ να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς... ανακάλυψε την "αφαίρεση"! Με την αφαίρεση δε χρειάζεται πλέον να μετράει ένα-ένα πόσα υλικά του έμειναν γιατί μπορεί και το υπολογίζει με το μυαλό. Σκέφτεται πόσα υλικά είχε αρχικά, μετά σκέφτεται πόσα έδωσε στη φίλη του και τα αφαιρεί. Έτσι υπολογίζει πόσα του έχουν μείνει. Έδωσε μάλιστα στην αφαίρεση και ένα μαγικό σύμβολο, το μείον "-"! Τώρα λοιπόν λέει:
"Είχα 7 βαζάκια φεγγαρόσκονη και έδωσα τα 2 βαζάκια στην Προσθετώλ άρα υπολογίζω 7-2=5 (7 μείον 2 ίσον 5) οπότε μου έμειναν 5 βάζάκια φεγγαρόσκονη".
Τόσο απλό! Δεν είναι μαγικό;

ΑΦΑΙΡΕΤΩΛ2

Η αφαίρεση όμως τον βοήθησε σε κάτι ακόμα.... όταν η Προσθετώλ του λέει ότι έχει περισσότερα υλικά από αυτόν ο Αφαιρετώλ μπορεί με την αφαίρεση να υπολογίσει πόσα περισσότερα έχει εκείνη και να βρει κι εκείνος για να έχουν τα ίδια! Στην αρχή σκέφτεται πόσα έχει η Αφαιρετώλ, μετά σκέφτεται πόσα έχει αυτός και τα αφαιρεί από αυτά της Προσθετώλ και λέει:
"Η Προσθετώλ έχει 6 βαζάκια αστερόσκονη και εγώ έχω μόνο 5 βαζάκια άρα 6-5=1 (6 μείον 5 ίσον 1) οπότε η Προσθετώλ έχει 1 βαζάκι αστερόσκονη περισσότερη από εμένα."

Στη συνέχεια γίναμε κι εμείς μικροί μάγοι και κάναμε μαγικές αφαιρέσεις!