5 Φεβρουαρίου 2014

Σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία (bullying)

Ο όρος bullying ή αλλιώς σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.  Πρόκειται για την επιθετική συμπεριφορά μαθητών σε συμμαθητές τους και περιλαμβάνει υπεροχή δύναμης (πραγματική ή φαινομενική) του θύτη έναντι του θύματος. Λόγω της υπερόχής αυτής, το θύμα αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αποτελεί εύκολο στόχο για το θύτη.

Το bullying μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

  • λεκτική βία (πειράγματα, κοροϊδία, απειλές, προσβολές, )

  • σωματική βία (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές, άσχημες χειρονομίες)

  • ψυχολογική βία (κοινωνικός αποκλεισμός, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, εκφοβισμός, διάδοση φημών, έλεγχος)


Συνήθως, το bullying επαναλαμβάνεται πολλές φορές από το παιδί-θύτη με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο άγχος και συχνά φόβο στο παιδί-θύμα, που φτάνει στο σημείο να αρνείται να πάει στο σχολείο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το bullying



Είναι σημαντικό να μας εμπιστεύονται τα παιδιά και να μας εκμυστηρεύονται ό,τι άσχημο μπορεί να βιώνουν. Επιπλέον είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να μάθουν να «μιλούν».
Η ανάγκη εντοπισμού και επίλυσης τέτοιων κοινωνικών προβλημάτων είναι επιτακτική και καλό είναι οι γονείς να συζητούν με  τους εκπαιδευτικούς και να ακολουθούν ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης.
Η ενθάρρυνση, ακόμη, των νέων για συμμετοχή στα κοινά και τον αθλητισμό, η προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και η συνεργασία με φορείς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας βοηθούν στη σωστή κοικωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Ένα παράδειγμα αντιμετώπισης του bullying
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης του bullying αποτελεί ο δάσκαλος Αλί Μοχαμαντιάν ενός δημοτικού σχολείου στο Ιράν. Ο μαθητής του, Μαχάν Ραχίμι, βίωνε σχολικό εκφοβισμό και δεχόταν πολλά χλευαστικά σχόλια από τους συμμαθητές του, επειδή έχει χάσει τα μαλλιά του μετά από μια ασθένεια.
Ο δάσκαλος αποφάσισε να δείξει αλληλεγγύη και ξύρισε ο ίδιος το κεφάλι του κάνοντας έτσι τους μαθητές του να αντιλήφθηκαν τη λανθασμένη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά επηρεάστηκαν έντονα από το παράδειγμα του δασκάλου τους και αποφάσισαν να συμπαρασταθούν στο συμμαθητή τους ξυρίζοντας και εκείνοι τα κεφάλια τους, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω.



[gallery type="rectangular" ids="1954,1951,1952,1953,1955"]