8 Φεβρουαρίου 2014

12 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα της Ερυθράς Χειρός


Η 12η Φεβρουαρίου έχει κηρυχθεί παγκοσμίως ως η ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού. Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ένοπλες Συγκρούσεις. Στόχος είναι να θυμίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.
Ο οργανισμός Child Soldiers International - γνωστός ως Coalition to Stop the use of Child Soldiers (Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποίηση Παιδιών ως Στρατιωτών) - ιδρύθηκε το 1998 από ένα συνασπισμό από τις κορυφαίες ανθρωπιστικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Amnesty International, Defence for Children International, Human Rights Watch, International Federation Terre des Hommes, International Save the Children Alliance, Jesuit Refugee Service, the Quaker United Nations Office – Geneva, and World Vision International.
Υπάρχει πρόοδος στη μείωση του αριθμού στρατολόγησης παιδιών μετά την κατοχύρωση της 12ης Φεβρουαρίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά-στρατιώτες στον κόσμο. Παραδείγματα εκτεταμένης στρατολόγησης παιδιών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα, Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), αλλά και στις Φιλιππίνες, τη Μυανμάρ (Βιρμανία) και την Κολομβία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια.
Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σταματήσει αυτή η κακοποίηση των παιδιών μέσω της εκστρατεία του κόκκινου χεριού μέσω της redhandday (παγκόσμια πρωτοβουλία για να σταματήσει η χρήση των παιδιών ως στρατιωτών).
Για τη διαμαρτυρία εναντίον αυτής της κακοποίησης έχουν συλλεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτυπώσεις κόκκινου χεριού από πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.


http://www.youtube.com/watch?v=GWcD64TGJYM

Dangerous Games της Μαρίνας Αμπράμοβιτς


http://www.youtube.com/watch?v=VxsPq3yviRU

Η ταινία μικρού μήκους Dangerous Games της Μαρίνας Αμπράμοβιτς δείχνει ένα στρατό από παιδιά που ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα  και κρατάνε ψεύτικα όπλα να παίζουν παιχνίδια πολέμου. Υπάρχει ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα όπου  ο πόλεμος δεν είναι ένα παιχνίδι για πάνω από 300.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι οι άμεσοι συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις.
Η ταινία - που δημιουργήθηκε από την τέχνη για τον κόσμο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλική Κυβέρνηση και SESC, το Σάο Πάολο, τη Βραζιλία - είναι μια μεγάλη σειρά που αποτελείται από 22 σύντομες ταινίες από σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Κάθε ταινία μικρού μήκους της σειράς (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, δράμα, κωμωδία, κλπ.) βασίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: πολιτισμός, ανάπτυξη, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, περιβάλλον, φύλο και συμμετοχή.