9 Αυγούστου 2015

Ημερολόγιο επιστροφής στα θρανία

Ξεκινήστε τη νέα σχολική χρονιά φτιάχνοντας με τους μαθητές σας το «Ημερολόγιο επιστροφής στα θρανία». Θα βοηθήσετε έτσι τους μαθητές σας να αναπτύξουν σημαντικές ικανότητες οργάνωσης αλλά και να αποκτήσουν μια γενικότερη εικόνα για τις σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα της σχολικής χρονιάς που θα ακολουθήσει.

Μπορείτε να σημειώσετε ημερομηνίες σημαντικές παγκοσμίως (παγκόσμιες ημέρες), για τη χώρα σας (εθνικές επετείους), για την τάξη σας (γενέθλια, ονομαστικές γιορτές) ή ό,τι άλλο εσείς και οι μαθητές σας θεωρούν σημαντικό. Μπορείτε επίσης να σημειώσετε ημερομηνίες για κάποια εκδρομή που θα πάτε ή άλλη δραστηριότητα που προγραμματίζετε. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιείτε και θα συμπληρώνετε καθ΄ όλη τη χρονιά.

[slideshare id=51437280&doc=random-150809191311-lva1-app6891&w=300&h=100]


Η ιδέα προέρχεται από το www.education.com, ένα καταπληκτικό site με πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό!

Τι θα χρειαστείτε:


1 κενή σελίδα Α4 (για εξώφυλλο)

10 αντίγραφα του Ημερολογίου σε Α4 για κάθε μαθητή (10 μήνες: Σεπτέμβριος – Ιούνιος)

10 αντίγραφα του ημερολογίου σε Α3 για την τάξη (10 μήνες: Σεπτέμβριος – Ιούνιος)

Ημερολόγιο της τρέχουσας και της επόμενης χρονιάς για να το συμβουλευτείτε

Ένα μολύβι και Ξυλομπογιές

Συρραπτικό

Πώς να το φτιάξετε:


Εκτυπώστε 10 αντίγραφα του Ημερολογίου (10 μήνες: Σεπτέμβριος – Ιούνιος) σε μέγεθος Α3 για να φτιάξετε το ημερολόγιο της τάξης.


Παράλληλα, εκτυπώστε και μοιράστε σε κάθε μαθητή από 10 αντίγραφα του Ημερολογίου σε μέγεθος Α4 ώστε να τα έχει στο φάκελο του.


Συμβουλευτείτε ένα υπάρχον ημερολόγιο και συμπληρώστε τους αριθμούς των ημερών για κάθε μήνα ξεκινώντας από το μήνα έναρξης της σχολικής χρονιάς (Σεπτέμβριο).


Βάλτε στη σειρά τα φύλλα του ημερολογίου και την κενή σελίδα Α4 ως εξώφυλλο και συρράψτε τα. Μπορείτε να καθοδηγήσετε τους μαθητές σας να εικονογραφήσουν το εξώφυλλο ή ακόμα καλύτερα να το αφήσετε στη φαντασία τους! Προτείνω οι ζωγραφιές να γίνονται με ξυλομπογιές για να μην διαπερνούν το χαρτί.


Γυρνώντας το εξώφυλλο θα δείτε το μήνα έναρξης της σχολικής χρονιάς και μπορείτε να παροτρύνετε τους μαθητές σας να κάνουν μια ζωγραφιά για τα συναισθήματά τους σχετικά με την επιστροφή τους στα θρανία ή για την καινούρια τάξη που θα πάνε (Ζήτω! Πάω Δευτέρα Τάξη!). Τη ζωγραφιά για τον πρώτο μήνα θα την κάνουν στην πίσω πλευρά του εξώφυλλου και αντίστοιχα τη ζωγραφιά κάθε μήνα θα την κάνουν στο πίσω μέρος του προηγούμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα βλέπουν το μήνα και την αντίστοιχη ζωγραφιά ταυτόχρονα. Η εικονογράφηση των μηνών θα γίνει σταδιακά μέσα στο έτος με την αλλαγή τους.


Τέλος, σημειώστε τις ημερομηνίες που θεωρείτε σημαντικές και είστε έτοιμοι! Μπορείτε να συμβουλευτείτε το ημερολόγιο της btaxi πηγαίνοντας στο κάτω μέρος της σελίδας.


Μπορείτε να συρράψετε τα ημερολόγια των μαθητών σε χαρτόνια. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ωραίο περίγραμμα γύρω από κάθε ημερολόγιο και με μια μικρή τρυπούλα στο πάνω μέρος θα μπορούν να τα κρεμάσουν στο δωμάτιο του. Ωστόσο, εγώ δεν το εφαρμόζω γιατί θέλω οι μαθητές να τα έχουν μαζί τους στο φάκελο τους ώστε να μπορούμε διαρκώς να προσθέτουμε σημαντικές ημερομηνίες ή να εικονογραφούμε τους μήνες.