10 Αυγούστου 2015

Ένα βάζο γεμάτο ιστορίες

IMG_20150811_180656023Το «Ένα βάζο γεμάτο ιστορίες» δεν είναι τίποτα άλλο από μια δραστηριότητα που έχει στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον και τη φαντασία των μαθητών μας για να σκεφτούν και να αφηγηθούν φανταστικές ιστορίες.
Πρόκειται για μια διασκεδαστική δραστηριότητα που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δεν βρίσκονται τόσο σε όσα θα γράψετε εσείς όσο σε αυτά που θα ακούσετε από τους μαθητές σας! Είναι πραγματικά μαγικό όταν ξετυλίγεται η φαντασία μικρών παιδιών και σε παρασύρουν στο ταξίδι τους!


[slideshare id=51509066&doc=random-150811163218-lva1-app6892&type=d&w=300&h=100]


Η ιδέα προέρχεται από το www.education.com, ένα καταπληκτικό site με πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό!

Τι θα χρειαστείτε:


Ένα καθαρό γυάλινο βάζο
Κόλλες Α4
Ψαλίδι
Μαρκαδόρους

πώς να το φτιάξετε:


Διαλέξτε ένα καθαρό γυάλινο βάζο στο μέγεθος που σας βολεύει ανάλογα με το πλήθος των ιστοριών που θα βάλετε μέσα.


Διπλώστε τις κόλλες Α4 στα 8 με κάθετο προσανατολισμό και κόψτε σε λωρίδες. Κόψτε όσες κόλλες νομίζετε ότι σας χρειάζονται αλλά οι 2 κόλλες που θα σας δώσουν 16 λωρίδες νομίζω ότι είναι αρκετές για να ξεκινήσετε.


Γράψτε με μαρκαδόρους της επιλογής σας μια μικρή πρόταση σε κάθε λωρίδα. Φροντίστε οι προτάσεις σας να είναι μικρές αλλά ενδιαφέρουσες και ίσως ανατρεπτικές για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών σας.


Μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε:
«Κάποτε ήταν ένα αγόρι που γεννήθηκε με μια φουντωτή πορτοκαλί ουρά»
«Κάποτε ήταν μια κοπέλα που μπορούσε να διαβάσει τη σκέψη του άλλου.»
«Κάποτε ήταν ένας άνθρωπος που είχε ένα σκύλο που μιλούσε.»
«Ξέρεις πού πήγα χθες; Ταξίδεψα στο φεγγάρι.»
«Ένας μάγος μια φορά μετέτρεψε κατά λάθος ένα φίλο του σε μυρμήγκι.»
«Κάποτε ήταν μια οικογένεια με 318 παιδιά.»


Διπλώστε τις λωρίδες, τοποθετείστε τις στο βάζο και είστε έτοιμοι!


Τώρα μπορείτε να εντάξετε τη δραστηριότητα στη διδασκαλία σας όπως εσείς νομίζετε. Εγώ συνήθως την εντάσσω με τη μορφή παιχνιδιού και όχι μαθησιακής διαδικασίας. Έτσι τα παιδιά ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο και αφήνουν τη φαντασία τους να «οργιάσει»!

Αρχικά, οι μαθητές ίσως να χρειαστούν ενθάρρυνση για να μπορέσουν να σκεφτούν και να αφηγηθούν μια δική τους φανταστική ιστορία. Μπορείτε να τους βοηθήσετε εμπλουτίζοντας όσα λένε και συμπληρώνοντας με μικρές φράσεις. Μπορείτε να παροτρύνετε κι άλλους μαθητές να συμπληρώσουν με μία φράση για να συνεχιστεί η ιστορία.


Επίσης, όταν θα έχετε εξαντλήσει τις ιστορίες μπορείτε να παροτρύνετε τους μαθητές σας να γράψουν μυστικά τις δικές τους προτάσεις για να τις τοποθετήσετε στο βάζο.