28 Ιουνίου 2015

Καλλιέργεια αναγνωστικής δεξιότητας των παιδιών με διασκεδαστικούς τρόπους

Στην τάξη σκαρφιζόμαστε όλοι διάφορες δραστηριότητες για να βελτιώσουμε την αναγνωστική δεξιότητα των παιδιών.

school-girl3Τι καλύτερο λοιπόν αν το κάνουμε αυτό μέσα από παιχνίδια και άλλους διασκεδαστικούς τρόπους;

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικές τέτοιες τεχνικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε:

  1. Διαβάζω λάθος
    Ο δάσκαλος μπορεί να διαβάζει ένα κείμενο αντικαθιστώντας κάποιες λέξεις ώστε να το παρακολουθούν τα παιδιά και να τον διορθώνουν.

  2. Δε διάβασες πολύ ωραία..μπορείς καλύτερα
    Λέμε στα παιδιά να αξιολογήσουν το ένα το άλλο ενώ διαβάζουν.Με αυτό τον τρόπο προσέχουν όλοι όταν διαβάζει κάποιος, μαθαίνουν να αξιολογούν και ενθαρρύνουν τους συμμαθητές τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

  3. Αλλάζω ύφος
    Διαβάζουμε το ίδιο κείμενο με διαφορετικό ύφος (χαρούμενο, λυπημένο, τραγουδιστά, φωναχτά, ψιθυριστά, σαν δημοσιογράφος κ.α.) και ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

  4. Διαβάζω με παρέα
    Αναθέτουμε κείμενα με διαλόγους σε μικρές ομάδες μαθητών (2-3 άτομα το πολύ) για να μας το παρουσιάσουν. Βοηθάει πολύ τα παιδιά γιατί μοιράζουν ρόλους, συνεργάζονται αλλά και αξιολογούν το ένα το άλλο ώστε να κάνουν μια ωραία παρουσίαση.

  5. Βάζουμε ήχουςboydogmusic
    Ενώ διαβάζουμε συμπληρώνουμε την ανάγνωση μας με ταιριαστούς ήχους χρησιμοποιώντας ψηφιακούς ήχους ή μουσικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε μεγαλύτερη ένταση στην ανάγνωση μας. Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν τι ήχοι θα ταίριαζαν και να τους κάνουν. Θα μπορούσαμε ακόμα να αναθέσουμε κείμενα σε μικρές ομάδες μαθητών για να το ντύσουν ηχητικά και να το παρουσιάσουν.

  6. Ακούω ηχογραφημένο ένα κείμενοmusicplayer
    Δίνουμε στα παιδιά να μας παρουσιάσουν ένα κείμενο που συνοδεύεται από cd και είναι ηχογραφημένο. Τα παιδιά κάνουν σιωπηλή ανάγνωση ενώ ακούν την ηχογράφηση και προσπαθούν να μιμηθούν το ύφος και τις φωνές που ακούν.

  7. Ηχογραφώ τη φωνή μου
    clip-art-microphone-364724Αναθέτουμε στα παιδιά να μαγνητοφωνήσουν τη φωνή τους ενώ διαβάζουν κάτι. Τα παιδιά έχουν ακούσει πολλά παραμύθια κι έτσι προσπαθούν κι εκείνα να κάνουν μια καλή μαγνητοφώνηση. Έτσι κάνουν πολλή εξάσκηση, αλλάζουν φωνές και χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές που μπορεί να σκεφτούν!