27 Ιουνίου 2015

Φθινόπωρο - Φυτά

Το φθινόπωρο ευδοκιμούν διάφοροι καρποί όπως είναι τα: φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα και ρόδια (κατεβάστε τις εικόνες σε μορφή pdf από το kindykids πατώντας τις ή με δεξί κλικ – Αποθήκευση συνδέσμου ως..).


foundoukia_002karydia_002amygdala_002rodia-kastana_002rodia-kastana_003____________________



ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΑΕΙΘΑΛΗ ΦΥΤΑ


Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και, όπως τα ζώα, αντιδρούν διαφορετικά στις συνθήκες περιβάλλοντος.

Εικόνα1 Εικόνα3Εικόνα4Εικόνα2

Κάποια χάνουν το φύλλωμα τους (φυλλοβόλα) κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ κάποια  άλλα δεν ρίχνουν το φύλλωμά τους (αειθαλή). Τα αειθαλή φυτά δε χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο αλλά τα ρίχνουν και τα αντικαθιστούν προοδευτικά.

Τα φυτά παράγουν μόνα τους την τροφή τους.

  • Λαμβάνουν από τον αέρα και το χώμα ανόργανες ουσίες τις οποίες μετατρέπουν σε οργανικές ενώσεις με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας (φωτοσύνθεση).

  • Το νερό που απορροφούν από το έδαφος το χρησιμοποιούν για να επιζήσουν και κατόπιν το εξατμίζουν από τα φύλλα με μια λειτουργία που λέγεται διαπνοή.04  16

  • Στα φύλλα, δηλαδή, το φυτό «μαγειρεύει» την τροφή που χρειάζεται, η οποία μεταφέρεται από το βλαστό σε όλα τα μέρη του φυτού.


05  14


Εικόνα1Τον χειμώνα που αρχίζουν οι χειμωνιάτικες παγωνιές και η θερμοκρασία πέφτει, το έδαφος γίνεται ξερό και κρύο με αποτέλεσμα τα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών να πέφτουν. Τα φυτά αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αντισταθμίσουν την απώλεια νερού που εξατμίζεται από την επιφάνεια των φύλλων τους.
Γνωστά φυλλοβόλα φυτά: Μουριά, Αμυγδαλιά, Ακακία, Κερασιά, Συκιά, Καστανιά, Πλάτανος, Αχλαδιά, Καρυδιά κ.α.

Εικόνα2Τα αειθαλή φυτά αντίθετα, παρουσιάζουν προσαρμοστικές μεταβολές: επειδή το έδαφος κατά τις χειμερινές περιόδους προσφέρει χαμηλά επίπεδα υγρασίας και θρεπτικών συστατικών, κλείνουν τους πόρους στα φύλλα τους ενώ η επιφάνειά τους καλύπτεται με ένα κερένιο επίστρωμα που τα κάνει πιο σκληρά και γυαλιστερά. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούν στο σώμα τους όση υγρασία έχουν ανάγκη.
Γνωστά αειθαλή φυτά: Έλατο, Πεύκο, Βελανιδιά, Πουρνάρι, Ευκάλυπτος, Κυπαρίσσι, Ελιά, Φοίνικας, Χαρουπιά, Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Νεραντζιά, Μανταρινιά κ.α.

 Γιατι ομωσ κιτρινιζουν τα φυλλα των δεντρων;


Δείτε την απάντηση μέσα από τη διασκεδαστική ιστορία των φθινοπωρινών φύλλων.
Πηγή: taniamanesi-kourou

[gallery ids="139,140,141,142,143,144,145,146,147"]