22 Μαΐου 2015

Πάμε ένα ταξίδι στο διάστημα; Προσδεθείτε!



Ηλιακο σύστημαΤο ηλιακό μας σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του. Το πλανητικό σύστημα αποτελείται από τους 4 εσώτερους πλανήτες: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και τους 4 εξώτερους πλανήτες που ονομάζονται και αέριοι γίγαντες: ΔίαςΚρόνοςΟυρανός και Ποσειδώνας

Ερμής: βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, είναι γεμάτος κρατήρες και είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Αφροδίτη: έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον δικό μας, γι' αυτό παλιά λεγόταν και «αδελφός πλανήτης» της Γης.

Γη: είναι ο μοναδικός πλανήτης στο σύστημα που έχει θάλασσες, ο μόνος με έντονη γεωλογική δραστηριότητα και ο μοναδικός που φιλοξενεί ζωή. Είναι ο μεγαλύτερος από τους εσωτερικούς πλανήτες και ο πρώτος, από τον Ήλιο, πλανήτης ο οποίος έχει φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη.

Άρης: Έχει την μισή διάμετρο από τη Γη αλλά θεωρείται ο πλανήτης που μοιάζει περισσότερο μαζί της.

Δίας: είναι ο μεγαλύτερος από τους πλανήτες (έχει τη διπλάσια μάζα από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μαζί). Η διάμετρός του είναι 11 φορές αυτή της Γης. Αποτελείται από τεράστιες ποσότητες αερίων που περιστρέφονται γύρω από ένα μικρό στερεό πυρήνα. Είναι γνωστός για την περίφημη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, μια καταιγίδα στην ατμόσφαιρά του.

Κρόνος: είναι λίγο πιο μικρός από τον Δία και του μοιάζει σε αρκετά χαρακτηριστικά. Αποτελείται και αυτός κυρίως από αέρια, έχει πολλούς δορυφόρους και είναι γνωστός για τους δακτυλίους του.

Ουρανός: έχει και αυτός δακτυλίους και 27 δορυφόρους. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες, περιστρέφεται σαν να "κυλάει" πάνω στην τροχιά του, δηλαδή με τον ένα του πόλο πάντα στραμμένο προς τον Ήλιο.

Ποσειδώνας: Σαν τον Δία, έχει κι αυτός μια χαρακτηριστική κηλίδα στην ατμόσφαιρα, μόνο που η δική του είναι σκούρα μπλε. Για αρκετά χρόνια ήταν ο πιο μακρινός πλανήτης του συστήματος, καθώς η τροχιά του Πλούτωνα μπαίνει μέσα στη δική του. Ο Ποσειδώνας έχει 14 γνωστούς δορυφόρους.

Πλούτωνας: ήταν ο μικρότερος από τους πλανήτες (με διάμετρο μικρότερη από την Σελήνη) μέχρι τον αποχαρακτηρισμό του, και θεωρείται πλέον πλανήτης νάνος.

Για μια περιήγηση στη γειτονιά της γης πατήστε εδώ.

Μπορείτε να δείτε μια πολύ ωραία κατασκευή για το ηλιακό μας σύστημα εδώ.

Το ηλιακό μας σύστημα


Ένα βίντεο που παρουσιάζει τη σειρά των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα



[youtube https://www.youtube.com/watch?v=btn6sGvYhi0&w=420&h=315]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F2prtmPEjOc&w=420&h=315]


Πλανήτης Γη Και Σύμπαν - Ο Ήλιος 


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vNemtT-OQus&w=420&h=315]