4 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη μέρα στο σχολείο!

Η πρώτη μέρα στο σχολείο πλησιάζει... ώρα λοιπόν για να προετοιμάσουμε τους μικρούς μας φίλους για την πρώτη τους επαφή με το χώρο του σχολείου ή για την ομαλή επάνοδό τους.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί το ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας σχολικής χρονιάς που κρύβει καινούριες περιπέτειες και εμπειρίες, οπότε καλό είναι να ξεκινήσουμε με τον ανάλογο ενθουσιασμό! Μοιραστείτε μαζί με τα παιδιά σας τη χαρά σας και μετατρέψτε την πρώτη μέρα του σχολείου σε μια ιδιαίτερη και συναρπαστική μέρα!

Πώς θα το κάνετε αυτό;

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσετε με τον εαυτό σας! Μην αγχώνεστε! Πολλές φορές εμείς "οι μεγάλοι" αγχωνόμαστε περισσότερο από τα παιδιά μας και τους μεταφέρουμε αυτό το άγχος κάνοντας τα νευρικά. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε οπότε χαλαρώστε και βιώστε μαζί με το παιδί σας τις νέες εμπειρίες που το περιμένουν.

Βοηθήστε το παιδί σας να προσαρμόσει τις καθημερινές του συνήθειες στο σχολικό πρόγραμμα. Προσαρμόστε αρχικά την ώρα του ύπνου και στη συνέχεια την ώρα που θα ξυπνάει ώστε να μη δυσκολευτεί όταν ξεκινήσουν τα σχολεία. Μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε αναλόγως και τα γεύματα του. Καλό είναι η προσαρμογή να γίνει τουλάχιστον 1 βδομάδα νωρίτερα για να προλάβει το παιδί να συνηθίσει.

Σχεδιάστε μαζί το πρόγραμμά του. Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει εξωσχολικές δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν και φτιάξτε μαζί το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, το οποίο όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ώρες παιχνιδιού αλλά και ώρες χαλάρωσης.

Ψωνίστε τα σχολικά είδη μαζί. Αφιερώστε χρόνο μαζί με το παιδί σας για να διαλέξετε παρέα τα σχολικά του είδη. Αυτό θα ευχαριστήσει πολύ το παιδί και θα χαίρεται όταν θα τα χρησιμοποιεί. 

Συζητήστε με το παιδί σας. Μιλήστε με το παιδί σας για τη σχολική χρονιά που έρχεται και για τα συναισθήματα του. Προτρέψτε το να σας πει πως αισθάνεται και αν υπάρχει κάτι που το αγχώνει ή το φοβίζει. (Αν δείτε ότι με τη συζήτηση μαζί σας και μετά την πρώτη περίοδο στο σχολικό περιβάλλον δεν καταπραΰνεται το άγχος του καλό είναι να ενημερώσετε και τον/την δάσκαλο/α του)