17 Μαρτίου 2014

We Choose The Moon - Επιλέγουμε να ταξιδέψουμε στη Σελήνη

We Choose The Moon - Επιλέγουμε να πάμε στη Σελήνη


Το 1957, η Σοβιετική Ένωση εγκαινίασε το δορυφόρο Σπούτνικ και η διαστημική κούρσα ήταν ο θρίαμβος των Σοβιετικών, κάτι που τάραξε τον αμερικανικό λαό και πυροδότησε μια δυναμική απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Έτσι, ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα, το Project Mercury (Πρόγραμμα Ερμής), ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, υπό την προεδρία του Dwight D. Eisenhower. Επτά άνδρες επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα: Scott Carpenter, Leroy Gordon Cooper, John Glenn Jr., Virgil "Gus" Grissom, Walter Schirra Jr., Alan Shepard Jr., and Donald "Deke" Slayton. Οι στόχοι του Προγράμματος Ερμή ήταν να θέσει σε τροχιά ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο γύρω τη Γη, η διερεύνηση της ικανότητας των αστροναυτών να λειτουργούν στο διάστημα και να ανακτήσει αστροναύτες και διαστημόπλοια με ασφάλεια.

Στη συνέχεια, το 1961, το έθνος υπέστη ένα άλλο σοκ όταν ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη.



Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, υπό την προεδρία του John F. Kennedy, ο John Glenn Jr. έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ξεκινώντας από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, η κάψουλα Friendship 7 που μεταφέρει τον Glenn φτάνει σε ένα μέγιστο ύψος 162 μίλιων και τροχιακή ταχύτητα 17.500 μίλια/ώρα. Μετά από περισσότερο από τέσσερις ώρες στο διάστημα, έχοντας κάνει τον κύκλο της γης τρεις φορές, ο Glenn κατηύθυνε το Friendship 7 πίσω στην ατμόσφαιρα και προσγειώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά Βερμούδες.

Η επιτυχία του Glenn ενέπνευσε μεγάλη στρατιά ανθρώπων που εργάζονταν για να φθάσει άνθρωπος στο φεγγάρι. Ιατροί, ερευνητές, μηχανικοί, πιλότοι δοκιμών, χειριστές μηχανών, εργάτες εργοστασίων, επιχειρηματίες και βιομήχανοι από όλη τη χώρα εργάστηκαν από κοινού για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μέχρι το Μάιο του 1963 οι αστροναύτες Scott Carpenter , Walter Schirra Jr. και L. Gordon Cooper τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κάθε αποστολή διήρκεσε περισσότερο από την προηγούμενη και συγκέντρωσε περισσότερα δεδομένα.

Ταξιδεύοντας στη σελήνη


Η επιχείρηση "Gemini" υπό την προεδρία του John F. Kennedy ήταν το δεύτερο πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA. Οι στόχοι του ήταν να τελειοποιήσει τους ελιγμούς εισόδου και επανεισόδου ενός διαστημικού σκάφους και η διεξαγωγή περαιτέρω δοκιμών για το πώς τα άτομα πλήττονται από τις μακρές περιόδους των διαστημικών ταξιδιών. Το πρόγραμμα Apollo ακολούθησε την επιχείρηση" Gemini" και ο στόχος του ήταν να προσγειωθεί άνθρωπος στη σελήνη και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη.

Στις 20 Ιουλίου 1969, το Apollo 11  - με αστροναύτες τους Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin " Buzz " Aldrin Jr. - πραγματοποίησε την προσεδάφιση ανθρώπων στη σελήνη.

Πηγή πληροφοριών και εικόνας: jfklibrary.org (Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο John F. Kennedy)

Το 2009, 40 δηλαδή χρόνια μετά, η ιστορική αυτή αποστολή της NASA αναβίωσε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον ιστότοπο wechoosethemoon.org.


Μπορούμε πλέον κι εμείς να παρακολουθήσουμε βήμα βήμα την αποστολή. Μπορούμε να δούμε εικόνες, βίντεο, animation, αλλά και μεταδόσεις διαλόγων «ζωντανά» με το κέντρο ελέγχου. Ο χρήστης διαθέτει όλες τις βασικές πληροφορίες της πτήσης, μπορεί να αλλάξει τη γωνία λήψης της κάμερας η οποία παρακολουθεί το διαστημόπλοιο, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια ακούει ρεαλιστικούς θορύβους, σαν να ήταν μέσα στο κέντρο ελέγχου. Ακόμη, μπορεί να διαβάσει όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα στο πλήρωμα και στο κέντρο ελέγχου της NASA. Όποιος φτάσει μέχρι το τέλος μπορεί να τυπώσει ένα πιστοποιητικό με πληροφορίες της αποστολής και τη δική του συμμετοχή.