9 Δεκεμβρίου 2013

Περσέας και Ανδρομέδα

Περσέας και Ανδρομέδα


Η Ανδρομέδα είναι πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.

Ήταν κόρη του Κηφέα, βασιλιά των Κηφήνων και της Κασσιόπης, κόρης του Αιόλου.[1]Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Κασσιόπη ισχυρίστηκε ότι ήταν ωραιότερη από τις Νηρηίδες, ο Ποσειδών, για να την εκδικηθεί, προκάλεσε καταιγίδα στην Αιθιοπία, από την οποία πλημμύρισε τη χώρα, και επιπλέον έστειλε ένα θαλάσσιο κήτος που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα.[2] Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα, για να σωθεί η χώρα έπρεπε η Ανδρομέδα να θυσιαστεί στο τέρας οπότε την εγκατέλειψαν σ΄ ένα βράχο της ακτής, για να την καταβροχθίσει το κήτος.ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ-Pierre-Étienne Monnot (Domenico Guidi)- Metropolitan Museum of Art- New York CityΑΝΔΡΟΜΕΔΑ-Γκυστάβ Ντορέ


Έτσι η Ανδρομέδα βρέθηκε δεμένη στο βράχο, στο έλεος του κτήνους.


 Ο Περσέας, ο οποίος επέστρεφε πάνω στο φτερωτό άλογο Πήγασο από τη σφαγή της Γοργούς (Μέδουσας), βλέπει μια γυναικεία φιγούρα αλυσοδεμένη. Πλησιάζει  και θαμπωμένος από την ομορφιά της σταματά να μάθει τι συμβαίνει και αποφασίσει να σκοτώσει τον Δράκοντα και να πάρει μαζί του την Ανδρομέδα. Πράγματι, ο Περσέας σκότωσε το κτήνος, ελευθέρωσε την Ανδρομέδα και την παίρνει  μαζί του στη Σέριφο για να την παντρευτεί αγνοώντας ότι ήταν αρραβωνιασμένη με τον Φινέα.


Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στους δυο άνδρες, και ο Φινέας τελικάπέτρωσε, αφού κοίταξε το κεφάλι της Γοργούς.ΜΕΔΟΥΣΑ-Η ασπίδα με το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας ζωγραφισμένη από τον Καραβάτζιο_blogΗ ασπίδα με το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας ζωγραφισμένη από τον Καραβάτζιο


ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ από τον Anton Raphael Mengs (1770-1776, Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη)Η Ανδρομέδα ακολούθησε τον άνδρα της στην Τίρυνθα του Άργους. Γέννησαν έξι γιούς: τον Πέρση, τον Αλκαίο, τον Ήλιο, το Μέστορα, τον Σθενελό, και τον Ηλεκτρύωνα και μια κόρη τη Γοργοφόνη.

Μετά το θάνατό της η Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπη.

Ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, καθώς και ο Κορνήλιος, παρουσίασαν αργότερα το μύθο σε τραγωδίες τους.

Πηγή: http://el.wikipedia.org



Γαλαξίας της Ανδρομέδας


 ΑΣΤΕΡΙΜΟΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ


Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σχήμα M- ή W-του αστερισμού της Κασσιόπης για να βρούν τον γαλαξία της Ανδρομέδας.


ΑΣΤΕΡΙΜΟΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ2

Άλλοι χρησιμοποιούν το τετράγωνο του Πήγασου.

Πηγή: http://earthsky.org

Ο μύθος του Περσέα και της Ανδρομέδας


http://www.youtube.com/watch?v=huEYs1Jz-iw