2 Δεκεμβρίου 2015

Φτιάχνοντας δώρα για να υποδεχτούμε φίλους από τη Μεσόγειο!

Μέσα στον Οκτώβριο είχα πάει ένα ταξίδι στη Σικελία για να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό μονοπάτι "Με το μίτο της Αριάδνης σ'ένα μονοπάτι οντολογίας-γνωσιολογίας αρχαίων ελλήνων Φυσικών Φιλοσόφων στη Μεγάλη Ελλάδα(Σικελία)".

Επιστρέφοντας μίλησα στα παιδιά
για την εμπειρία μου εκεί, τις ωραίες εικόνες που είδα, τα θέματα που διερευνήσαμε και τις συζητήσεις που κάναμε και προσπάθησα να τους μεταφέρω το κλίμα που υπήρχε εκεί για να ταξιδέψουν μαζί μου έστω και νοητά και να δουν όσα είδα.


Όταν, μάλιστα, είπα στα παιδιά ότι η εμπειρία μου στη Σικελία θα συνεχιστεί εδώ στον τόπο μας, την Κρήτη, όπου συμμετέχω στο εκπαιδευτικό συνέδριο για τη διερευνητική μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες "Μεσόγειος-Ίσαλος Γραμμή: Με το Μίτο της Αριάδνης, Χαρτογραφώντας το Άγνωστο - θέτοντας διεπιστημονικά τα ερωτήματα στη διδασκαλία" που θα πραγματοποιηθεί 4-8/12/2015, εκείνα ενθουσιάστηκαν!

Τους είχε φανεί πολύ ενδιαφέρον το ότι ταξιδέψαμε σε μια άλλη χώρα για να δούμε που έζησαν και δίδαξαν οι αρχαίοι έλληνες Φυσικοί Φιλόσοφοι και καταπιαστήκαμε με θέματα που τους είχαν απασχολήσει τότε και όσα είχαν πει γι αυτά. Τους έκαναν μεγάλη εντύπωση μερικές φράσεις των αρχαίων Φυσικών Φιλοσόφων που τους ανέφερα και περισσότερο το ότι ισχύουν ακόμη σήμερα. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα πράγματα έχουν συνέχεια μέσα στο χρόνο και ότι κι εμείς είμαστε συνέχεια των προγόνων μας. Έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αναζητώντας και μιλώντας για αυτούς και διερευνώντας κι εμείς με τη σειρά μας ότι μας κινεί το ενδιαφέρον μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρω μας και πώς αυτός λειτουργεί.

Στη συνέχεια, πρότεινα στα παιδιά να συμμετέχουν κι αυτά με τον τρόπο τους στο Συνέδριο στέλνοντας δώρο καλωσορίσματος στους συνέδρους που θα έρθουν στον τόπο μας από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μόνο στη ιδέα ότι θα έφτιαχναν μόνα τους δώρα για να καλωσορίσουν όσους θα έρχονταν στα Χανιά! Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δώρα μας με φυσικά υλικά και να έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν αλλά και τη Μεσόγειο θάλασσα που μας ενώνει με τους υπόλοιπους λαούς και αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας. Μαζέψαμε υλικά από τη φύση και, αφού μεταμορφώσαμε την τάξη σε εικαστικό εργαστήρι, καταπιαστήκαμε με τις κατασκευές που θα στέλναμε.
  • Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους έφεραν κουκουνάρια που μάζεψαν και, αφού τα πλύναμε και τα καθαρίσαμε, τα βάψαμε χιονισμένα χρησιμοποιώντας άσπρη τέμπερα.
  • Φέραμε περιοδικά που δε χρειαζόμαστε και τα μετατρέψαμε σε δεντράκια που στη συνέχεια τα έβαψα με χρυσό σπρέυ.
  • Τέλος φτιάξαμε καρτούλες με καραβάκια χρησιμοποιώντας χαρτόνι, χαρτί, οδοντογλυφίδες και καρυδότσουφλα.

 

                 
Εκμεταλλευόμενη το μάθημα της Γλώσσας, όπου μάθαμε για τα ποιήματα και την ομοιοκαταληξία, πρότεινα στα παιδιά να γράψουμε ένα δικό μας τετράστιχο για να καλωσορίσουμε ακόμη πιο θερμά τους συνέδρους. Ιδού το αποτέλεσμα...


Ετοιμάσαμε όμως και δύο χαρτόνια για να μας γράψουν και οι σύνεδροι τις ευχές ή τα μηνύματα τους και περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα μας γράψουν. Την Τετάρτη (την επομένη της λήξης του Συνεδρίου) που θα τα κρατάω στην τάξη θα αναρτήσω σχετικές φωτογραφίες.
Τέλος, ακούσαμε ένα τραγούδι για τη Μεσόγειο από τη Μελίνα Μερκούρη και παρακολουθήσαμε τις εικόνες του βίντεο που παρουσιάζουν τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα.

Η Μελίνα τραγουδά για τη Μεσόγειο - βίντεο με σημερινές εικόνες