11 Απριλίου 2014

Πασχαλοζυμώματα εν δράση

Πασχαλοζυμώματα εν δράση


Μετά την πρόσκληση στους συγγενείς μας για τα Πασχαλοζυμώματα, είχαμε μεγάλη συμμετοχή και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γι αυτό!

Ήρθαν μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες και θείες και στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά αφού φυσικά φορέσαμε τις ποδίτσες μας!



Αρχικά ζυμώσαμε και πλάσαμε τσουρεκάκια.. φτιάξαμε μάλιστα 2 συνταγές, 1 για νηστίσιμα (τα οποία επιμελήθηκε η δασκάλα του Α3 Φρόντζου Μαρία) και 1 για αρτύσιμα. Γεμίσαμε τις λαμαρίνες και τις δώσαμε για ψήσιμο στο φούρνο του κυρίου Σφακιανάκη Γεώργιου, ο οποίος μας τα έψησε δωρεάν και τον ευχαριστούμε θερμά!

       τσουρεκακια1_dimotikoupaidemata      τσουρεκακια4_dimotikoupaidemata


τσουρεκακια3_dimotikoupaidemata


τσουρεκακια2_dimotikoupaidemata


Στη συνέχεια, βάψαμε τα πασχαλινά αβγά με 2 τεχνικές. Η πρώτη τεχνική που εφαρμόσαμε ήταν να ζωγραφίσουμε ένα σχέδιο πάνω στο αβγό με λαδομπογιές και μετά να το βάψουμε με φυσική βαφή από κρεμμυδόφυλλα που βράσαμε ή ζαχαροπλαστική βαφή αβγών.  Αυτή η τεχνική έχει σαν αποτέλεσμα να βαφτεί το αβγό χωρίς να αλλοιωθεί το σχέδιο που ζωγραφίσαμε. Η δεύτερη τεχνική ήταν με καλσόν και φύλλα λουλουδιών, όπου βάφεται το αβγό αλλά παραμένει λευκή η στάμπα του φύλλου.

Τέλος, φτιάξαμε λαμπάδες με χρωματιστό ρύζι. λαμπάδες_dimotikoupaidemata Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και εντυπωσιακή τεχνική, ιδέα της δασκάλας του Α2 Μίχου Αγαθής. Αρχικά δείξαμε πως βάφουμε το ρύζι:  σε ένα μπωλ με νερό ρίχνουμε χαρτί γκοφρέ χρώματος της επιλογής μας, το οποίο ξεβάβει αμέσως δίνοντας στο νερό το αντίστοιχο χρώμα και μετά βουτάμε το ρύζι. Σουρώνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στεγνώσει. Ανακατεύουμε τα διάφορα χρώματα ρυζιού που έχουμε φτιάξει ώστε να γίνει πολύχρωμο και το απλώνουμε σε μια κόλλα χαρτί. Βάζουμε κόλλα ατλακόλ στη λαμπάδα μας, αφήνοντας περιθώριο στο πάνω και το κάτω μέρος και περνάμε τη λαμπάδα πάνω από το χρωματιστό ρύζι ώστε να κολλήσει από όλες τις πλευρές. Έτοιμοι!

λαμπαδες2_dimotikoupaidemata λαμπαδες1_dimotikoupaidemata

Σημαντική βοηθός στη διαδικασία ήταν και η εκπ/κός εικαστικών Τζάκη Μυρτώ που ήρθε από νωρίς το πρωί για να μας βοηθήσει!

IMG_20140411_080512654_HDR_dimotikoupaidemata IMG_20140411_080650662_HDR_dimotikoupaidemata

Σύντομα θα δημοσιεύσω και λινκ όπου θα μπορείτε να κατεβάσετε αλλά και να ανεβάσετε φωτογραφίες που έχετε τραβήξει εσείς. Θα πρόκειται για φάκελο με κωδικό ασφαλείας τον οποίο μπορείτε μάθετε από τις δασκάλες.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όσους συμμετείχαν στη δράση μας..

Καλό μας Πάσχα!